![](/media/lib/145/n-wegapas-e764035be8606df1ffccdc9593a670fc.jpg)
Wielki pas asteroid wokół Wegi
9 stycznia 2013, 11:18Dzięki danym z należącego do NASA Teleskopu Kosmicznego Spitzera oraz będącego własnością ESA (Europejska Agencja Kosmiczna) Obserwatorium Kosmicznego Herschela, astronomowie odkryli wokół gwiazdy Wega strukturę, która prawdopodobnie jest wielkim pasem asteroid
![](/media/lib/78/samotnaplaneta-e6ee71bc85fd4747a0f264d08e858d86.jpg)
Miliardy planet nie krążą wokół gwiazd?
24 maja 2011, 12:50Międzynarodowy zespół astronomów odkrył nową klasę planet. To swobodnie poruszające się obiekty wielkości Jowisza, które nie krążą wokół gwiazd.
![](/media/lib/300/n-dzierzbowron-29d5fbeca66a4943747feccb4c34fcf5.jpg)
Większe grupy społeczne korzystnie wpływają na inteligencję (przynajmniej dzierzbowronów)
8 lutego 2018, 13:48Wzrastanie i przebywanie w liczebniejszych grupach społecznych (stadach) zwiększa inteligencję dzierzbowronów.
![](/media/lib/111/n-mozgi-2174b5c2ebb02f7cf89deec67d2b3a13.jpg)
Tlenoterapia hiperbaryczna ożywia neurony
25 stycznia 2013, 11:50Dr Shai Efrati z Uniwersytetu w Tel Awiwie znalazł sposób na przywrócenie funkcji tkanki mózgu, która wg specjalistów, miała być chronicznie uszkodzona. Co więcej, dzięki tlenowej komorze hiperbarycznej (HBOT) Izraelczyk wykazał, że uśpione neurony można ożywić nawet 3 lata po udarze.
![](/media/lib/79/adipocyty-bez-kwasu-ursylowego-15485fef138e535025deb7799d6904cc.jpg)
Masa mięśniowa ze skórek jabłek
8 czerwca 2011, 10:49Kwas ursolowy, woskowa substancja występująca m.in. w skórce jabłka, ma na myszy zbawienny wpływ. Podczas eksperymentów gryzonie na diecie zawierającej tę substancję miały mniejsze komórki tłuszczowe. Dochodziło też u nich do zwiększenia siły i masy mięśni.
![](/media/lib/302/n-staphylococcus-epidermidis-c9383585d2fa4bd4430b8434f8f036d0.jpg)
Substancja wytwarzana przez bakterię mikrobiomu skóry chroni przed nowotworami skóry
1 marca 2018, 11:50Bakteria powszechnie bytująca na skórze produkuje substancję, która chroni przed nowotworami skóry.
Mniej cholesterolu dzięki marynatom
4 lipca 2006, 15:26Pomyślna wiadomość dla miłośników mięsa. Naukowcy z Tajwanu odkryli, że marynowanie mięsa może obniżyć ilość niezdrowego cholesterolu, który tworzy się podczas gotowania mięsa.
![](/media/lib/149/n-wplyw-miodu-na-morfologie-komorek-03b71a5049490938ebc556a3a54165b8.png)
Co miód robi z bakteriami
14 lutego 2013, 14:02Zespół z Uniwersytetu Technologicznego w Sydney zbadał wpływ miodów z manuki (Leptospermum scoparium), kanuki (Kunzea ericoides) i koniczyny na dynamikę wzrostu i morfologię komórkową laseczki siennej (Bacillus subtilis), pałeczki okrężnicy (Escherichia coli), gronkowca złocistego (Staphylococcus aureus) i pałeczki ropy błękitnej (Pseudomonas aeruginosa).
Agresja w turkusie
24 czerwca 2011, 08:48Samce australijskich koników polnych Kosciuscola tristis zmieniają kolor powierzchni ciała w odpowiedzi na zmianę temperatury zewnętrznej. Gdy robi się cieplej niż 15 st. Celsjusza, owad przestaje być czarny i zabarwia się na turkusowo. Naukowcy wiedzą o tym od trzydziestu kilku lat, ale dzięki ostatnim badaniom Kate Umbers z Macquarie University wiemy dokładnie, co, w jakich warunkach i dlaczego się dzieje.
![](/media/lib/304/n-hatszepsut-145444e59d6b731a374ff6661ca4bcde.jpg)
Przypadkowe (bardzo ważne) odkrycie na zajęciach ze studentami
26 marca 2018, 13:04Na jednej z sesji, podczas których studenci egiptologii Uniwersytetu w Swansea mogą się zapoznać z artefaktami i wziąć je do ręki, dr Ken Griffin odkrył przedstawienie Hatszepsut.